Hodnocení podnikatelského prostředí a podpory podnikání v krajích České republiky po roce 2019 - Nikelskyj, Jaroslav; Koten, Marek; Nebeská, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení podnikatelského prostředí a podpory podnikání v krajích České republiky po roce 2019. Cílem práce je analyzovat a porovnat ekonomické a sociální ukazatele, které ovlivňují kvalitu podnikatelského prostředí v jednotlivých regionech. Mezi klíčové ukazatele patří HDP, průměrná hrubá měsíční mzda, ceny nemovitostí, vzdělanostní struktura obyvatelstva, podíl pracovní síly, počet podnikatelů a podpora podnikání. Teoretické část práce definuje ukazatele a pojmy a vysvětluje důvody jejich měření v kontextu podnikatelského prostředí. Praktická část výše vyjmenované hodnoty analyzuje. Srovnává u každého kraje metriky v chronologickém pořadí od nejpříznivějších k nejméně příznivým. Díky finální syntéze veškerých dat do konečných tabulek pomocí srovnání tzv. hodnot pořadí je v závěru praktické části ohodnocení podnikatelského prostředí u každého kraje v České republice. Výsledky analýzy ukázaly, že existují významné rozdíly mezi jednotlivými kraji. Hlavní město Praha a Jihomoravský kraj vykazují nejpříznivější podnikatelské prostředí, zatímco Karlovarský a Liberecký kraj se potýkají s horšími podmínkami pro rozvoj podnikání. Tyto rozdíly jsou ovlivněny zejména ekonomickou aktivitou, úrovní vzdělání, cenami nemovitostí a dostupností pracovní síly.
Vedoucí práce: Marek Koten
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses