Analýza vplyvu vzdelania na ekonomický výkon v krajinách OECD v rokoch 2002-2022 - Süttöová, Viktória; Dohnal, Ondřej; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalárska práca skúma vzťah medzi vzdelaním a ekonomickým rastom v krajinách OECD. Hlavným cieľom práce je otestovať hypotézu, ktorá predpokladá pozitívnu koreláciu medzi úrovňou vzdelania a rastom HDP per capita. Na overenie hypotézy bol použitý ekonometrický model s panelovými dátami z vybraných krajín OECD za obdobie 20 rokov. Práca sa opiera o teoretické východiská teórie ľudského kapitálu Garyho Beckera a Theodora Schultza, Mincerovej rovnice a Lucasovho modelu endogénneho rastu. V teoretickej časti bol tiež analyzovaný koncept brain drain a náklady na vzdelanie. Praktická časť zahŕňa analýzu dát a konštrukciu dvoch ekonometrických modelov, ktoré boli odhadnuté metódou fixných efektov na základe Hausmanovho testu. Výsledky ukazujú, že priemerná dĺžka školskej dochádzky ako aj sekundárne a terciárne vzdelanie majú pozitívny vplyv na rast HDP na osobu, pričom najvyššiu variabilitu HDP per capita vysvetľuje rozšírený model, ktorý zahŕňa aj kontrolné a oneskorené premenné. Hypotéza bola potvrdená, avšak zároveň boli identifikované nedostatky modelu, najmä obmedzený počet premenných spojených s kvalitou vzdelania.
Vedoucí práce: Ondřej Dohnal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses