Dostupnost psychiatrické péče pro děti a dospívající v České republice v letech 2017-2022 - Křivánková, Tereza; Barák, Vladimír; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce si klade za cíl systematicky zhodnotit dostupnost psychiatrické péče pro děti a dorost v letech 2017–2022 v České republice. Práce zodpovídá otázku, která zkoumá, zda je psychiatrická péče pro děti a dospívající v letech 2017–2022 dostupná a dostačující. Teoretická část na základě literární rešerše popisuje téma zdravotního pojištění v ČR a psychiatrickou péči pro děti a dospívající, kde je rozebráno její fungování a struktura. Praktická část práce je věnována analýze jednotlivých ukazatelů, na základě, kterých je vyvozen závěr celé práce. Zkoumaná data zahrnují například počet ambulantních zařízení, počet dlouhodobých lůžek, akutních lůžek, počet ošetřovacích dnů, počet dětských psychiatrů, a především počet pacientů z řad dětí a dospívajících. Dalším rozebraným ukazatelem je financování a analýza Reformy psychiatrické péče a s ní spojeného Národního akčního plánu pro duševní zdraví 2020–2030. Výsledky práce naplňují stanovený cíl a identifikují nedostatky psychiatrické péče pro děti a dorost. Zatímco počty dětských a dospívajících pacientů nezastavitelně rostou, veškerý personál a zařízení zajišťující provoz psychiatrické péče klesají. Tyto výsledky jasně ukazují na nesoulad mezi rostoucí poptávkou po psychiatrické péči a klesajícími zdroji a kapacitami v této oblasti. Přidaná hodnota práce spočívá v provedené analýze a následném propojení jednotlivých faktických dat, což umožňuje vyvození jasných závěrů a poskytnutí uceleného pohledu na stav psychiatrické péče pro děti a dorost v ČR v letech 2017–2022.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses