Faktory změn v produktivitě práce v Československu v letech 1948–1960 - Šlejsková, Anna (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou faktorů ovlivňujících produktivitu práce v Československu mezi lety 1948 až 1960. V první části jsou vysvětleny pojmy týkající se produktivity práce, které jsou potřebné pro pochopení analyzovaných faktorů. V této části je také zahrnut historický kontext, který popisuje radikální změny v politickém a ekonomickém uspořádání v důsledku komunistického převratu. V druhé části je analyzován vývoj produktivity práce ve sledovaném období v Československu a přiblíženy faktory, které na tento vývoj působily. Cílem práce je prověření hypotézy, že hlavní příčinou růstu produktivity práce nebylo zvyšování kvalifikace pracovníků a vedení podniků. Tato hypotéza se pomocí analýzy faktorů potvrzuje, jelikož tyto aspekty rozhodující pro růst produktivity nebyly.