Faktory změn v produktivitě práce v Československu v letech 1948–1960 - Šlejsková, Anna; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou faktorů ovlivňujících produktivitu práce v Československu mezi lety 1948 až 1960. V první části jsou vysvětleny pojmy týkající se produktivity práce, které jsou potřebné pro pochopení analyzovaných faktorů. V této části je také zahrnut historický kontext, který popisuje radikální změny v politickém a ekonomickém uspořádání v důsledku komunistického převratu. V druhé části je analyzován vývoj produktivity práce ve sledovaném období v Československu a přiblíženy faktory, které na tento vývoj působily. Cílem práce je prověření hypotézy, že hlavní příčinou růstu produktivity práce nebylo zvyšování kvalifikace pracovníků a vedení podniků. Tato hypotéza se pomocí analýzy faktorů potvrzuje, jelikož tyto aspekty rozhodující pro růst produktivity nebyly.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses