Analýza ekonomických dopadů možné vlády Tálibánu v ČR na trh práce zdravotních sester (2024) - Lisá, Radka (2024)
Práce se zabývá analýzou dopadů hypotetické vlády režimu Tálibán v České republice na trh práce zdravotních sester. Rozbor působení režimu Tálibán v Afghánistánu se aplikuje na prostředí v ČR a vyhodnotí možné ekonomické, sociální a politické dopady. Práce krom důsledků změny politického režimu vysvětluje i fungování trhu práce jako takového a následně se zaměřuje detailně na zdravotní sestry. Výsledkem práce je poukázání na razantní zhoršení zdravotní péče v ČR v důsledků velkého poklesu zaměstnanců na pozici zdravotní sestry, a to až o 46 % z původního počtu 96 656 sester. Tento pokles by zapříčinil nefunkčnost nemocnic a z větší části následný přesun do sféry černého trhu a možného neuznání zdravotního pojištění v nemocnicích při nutnosti ošetření.