Zhodnocení vlivu zavedení EET na HDP České republiky - Hrdlička, Miroslav; Čihák, Jakub; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce se zabývá zhodnocením dopadu zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v České republice v letech 2016 až 2022 na českou ekonomiku se zaměřením na makroekonomické ukazatele, konkrétně HDP na obyvatele a na rozdíl od jiných srovnatelných prací i na nezaměstnanost. V úvodu je nastíněno fungování šedé ekonomiky a asymetrických informací, přiblížen systém elektronické evidence tržeb a jeho zavádění u nás i ve světě a popsána metodologie práce. Pro získání potřebných kontrolních dat je v praktické části využita Synthetic control method. Vlastním těžištěm práce je model vytvořený pomocí této metody a jeho porovnání s reálnými hodnotami zkoumaných makroekonomických ukazatelů za dané období. Na základě získaných hodnot dochází práce k závěru, že po zavedení EET došlo k podobnému průběhu růstu HDP na obyvatele jako kdyby nebylo vůbec zavedeno. Přičemž pozitivní odchylka mezi skutečnými a syntetickými hodnotami se od roku intervence 2016 do roku 2020 nepatrně zvyšovala až na 1,4 % HDP na obyvatele. Tento růst HDP na obyvatele ovšem v roce 2020 skončil a do jeho oficiálního zrušení v roce 2023 vykazoval pouze negativní hodnoty odchylky. Ve vztahu k nezaměstnanosti dochází práce k závěru, že zavedení EET vedlo ke snížení míry nezaměstnanosti a tento efekt překvapivě přetrval i po pozastavení EET a jejímu následnému zrušení v roce 2023.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses