Analýza dopadu dovozu čínských elektromobilů do EU na evropský autoprůmysl v letech 2013 - 2023 - Hájek, Jiří; Vodžák, Milan; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce je zaměřena na analýzu dopadu dovozu čínských elektromobilů do Evropské unie v letech 2013–2023. V posledních letech dochází k vyššímu dovozu čínských vozidel, převážně elektromobilů, jejichž výroba je dotována čínskou vládou, na trhy Evropské unie. V teoretické části práce jsou přestaveny základní pojmy týkající se dané problematiky a teorie, které souvisí s obsahem této práce. Praktická část se věnuje analýze prodeje automobilů v Evropské unii v letech 2013–2023, analýze obchodních vztahů mezi Čínou a Evropskou unií a také vlivu autoprůmyslu na hrubý domácí produkt. Součástí cíle bakalářské práce je testování hypotézy ve znění: ,,Dovoz čínských elektromobilů do EU negativně ovlivní prodeje a ziskovost evropských automobilek v krátkém období, ovšem v dlouhém období jim pomůže zvýšit efektivitu, která bude mít za následek lepší a dostupnější vozy, větší ziskovost a návrat zákazníků“. Tato hypotéza je v práci vyvrácena, jelikož u vybraných automobilek ve sledovaném období nedochází k většímu poklesu ziskovosti. Za poklesem zisku v určitých letech stojí externí faktory, jako je celosvětová pandemie COVID-19 nebo aféra Dieselgate.
Vedoucí práce: Milan Vodžák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses