Komparace ekonomického výkonu Československa, resp. České republiky a bývalé NDR v 80. a 90. letech 20. století. - Kučera, Jaroslav; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce analyzuje a porovnává stav ekonomik ČSSR, resp. České republiky a bývalé NDR v 80. a 90. letech 20. století. Práce přináší bližší pohled na dvě nejvyspělejší ekonomiky bývalého Východního bloku. Cílem analýzy je ověření hypotézy, že NDR byla na konci 80. let lépe připravena na transformaci na tržní ekonomiku, než tomu bylo v případě ČSSR. Výsledky výzkumu hypotézu vyvrací, neboť obě ekonomiky trpěly problémy, které plynuly z centrálního plánování hospodářství a prováděné zahraničněobchodní politiky s důrazem na spřátelené země RVHP v čele se Sovětským svazem. Byť existovaly rozdíly v ekonomické výkonnosti sledovaných států, jejich povaha nebyla taková, aby poskytovala NDR výhodu na počátku transformace. V 90. letech pak prezentované ukazatele hospodářské konvergence vyznívaly příznivěji pro Československo.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses