Vývoj dostupnosti družstevního bydlení v České republice - Rýdlová, Adriana; Toth, Petr, 1962-; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce „Vývoj dostupnosti družstevního bydlení v České republice“ se zabývá analýzou právních, ekonomických a historických aspektů družstevního bydlení a jejich vlivem na jeho rozvoj a dostupnost. Práce hodnotí dopad právních předpisů na rozšiřování družstevního bydlení a porovnává jeho dostupnost jednak v kontextu ukazatele CPI, tak i s vlastnickým a nájemním bydlením. K tomu byly pro družstevní bydlení definovány nové ukazatele Imput Share-to-Income Ratio (IS/I) a Total Cost-to-Income Ratio (TC/I). Pro nájemní a vlastnické bydlení byly zvoleny již existující přístupy Price-to-Income Ratio (P/I) a Rent-to-Income Ratio (R/I). Výsledky ukazují, že družstevní bydlení je v průměru dostupnější než vlastnické bydlení, vedle trhu s nájemním bydlení je však jeho dostupnost náchylná k výkyvům hypotečním trhu. Z dlouhodobého hlediska však poskytuje družstevní bydlení levnější byty. Práce identifikuje legislativní překážky, které omezují rozvoj družstevního bydlení, jako jsou slabá právní ochrana a vysoké vypořádací podíly. Závěrem se doporučuje zjednodušení legislativních procesů a zvýšení státní podpory, například prostřednictvím snížení daňového zatížení a poskytování dlouhodobě udržitelných pozemků pro novou výstavbu.
Vedoucí práce: Petr Toth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses