Analýza a vizualizace dopravních dat společnosti Nestlé - Drsová, Barbora (2024)
Množství dat, které mají organizace k dispozici stále roste. Jejich využití je pro firmy klíčové, jelikož mohou představovat konkurenční výhodu. Vyšší informovanost přispívá k lepšímu rozhodování a výkon firmy se tak může zvýšit. Diplomová práce zkoumá využití analytického nástroje Power BI pro sledování dopravních nákladů na případové studii společnosti Nestlé. V nástroji Power BI byla analyzována a zobrazena fakturační data společnosti Nestlé CZ&SK. V následném rozhovoru nad reportingem v Power BI s manažerkou distribuce byl potvrzen přínos nového nástroje a zvýšení informovanosti oddělení distribuce. Reporting přináší nový pohled na fakturační data, který ve společnosti doposud chyběl. Přínosem je dynamičnost reportu a zobrazení aktuálních, ne pouze historických dat. Nástroj je možné rozšířit do dalších zemí regionu nebo lze přidat další datový zdroj, např.: informace o objednávkách, a tím vytvořit komplexní report.