Analýza nekryté úrokové parity ve velké ekonomice - Špás, Martin; Slaný, Martin, 1982-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou nekryté úrokové parity (UIP) a jejím vlivem na měnové kurzy velkých ekonomik. V teoretické části je vysvětleno fungování devizových trhů a směnných kurzů, včetně popsání rozdílů mezi nominálním a reálným kurzem. Zkoumány jsou také determinanty nominálního měnového kurzu, jako jsou úrokový diferenciál, inflační diferenciál, bilance běžného účtu nebo geopolitická situace. Teoretická část rovněž obsahuje kapitolu vysvětlující teorie kryté a nekryté úrokové parity. V praktické části jsou sestaveny vektorové autoregresní (VAR) modely, na základě kterých byla provedena impulse response analýza, která vykazovala různé odezvy na šoky v úrokovém diferenciálu u jednotlivých měnových párů. Následné Grangerovy testy pak neprokázali vzájemnou kauzality mezi úrokovým diferenciálem a směnným kurzem s výjimkou měnového páru USD/AUD.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses