Proteínová tranzícia v kontexte nízkouhlíkovej stratégie českého maloobchodu s potravinami - Valíčková, Adriána (2024)
Diplomová práca sa zaoberá akceptáciou rastlinných alternatív mäsa spotrebiteľmi v Českej republike v kontexte nízkouhlíkových stratégií maloobchodníkov s potravinami. Hlavným cieľom práce je posúdiť súčasnú ochotu spotrebiteľov v Českej republike podieľať sa na tzv. proteínovej tranzícii a identifikovať kľúčové motivátory a bariéry, ktoré ovplyvňujú ich ochotu konzumovať rastlinné alternatívy mäsa. Prínos práce spočíva v navrhnutí konkrétnych opatrení a odporúčaní pre české maloobchodné reťazce, ktoré by mohli prispieť k zvýšeniu konzumácie rastlinných proteínov, a tým aj k zníženiu uhlíkovej stopy maloobchodníkov. Práca je rozdelená do dvoch hlavných častí. Prvá z nich ponúka prehľad teoretických konceptov, ktoré sa týkajú problematiky. Druhá časť je zameraná na empirický výskum realizovaný formou dotazníkového šetrenia a následnú analýzu a interpretáciu jeho výsledkov. Kombináciou a syntézou teoretických poznatkov a praktických zistení boli zodpovedané stanovené výskumné otázky a vypracované praktické odporúčania na podporu prechodu k alternatívnym proteínom, konkrétne rastlinným alternatívam mäsa.