Work-life balance u zakladatelů startupů - Franková, Aneta (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem u podnikatelů, zakladatelů startupů v České republice a na Slovensku. Hlavním cílem práce je pomocí hloubkových rozhovorů s 16 zakladateli zhodnotit jejich přístup ke konceptu work-life balance. Z výsledku výzkumu se ukázalo, že zakladatelé startupů přistupují k řízení hranic mezi pracovním a osobním životem různými způsoby, přičemž hlavními strategiemi jsou práce s tlakem, kde hraje klíčovou roli racionální analýza situací a efektivní plánování. Respondenti vnímali hranici mezi prací a osobním životem často jako nejasnou nebo neexistující, přičemž práce byla pro mnohé z nich neoddělitelnou součástí jejich identity a zdrojem naplnění. Výpovědi se rozcházelY v preferenci integrace obou sfér do jednoho celku nebo vytváření jasných hranic mezi nimi. Tyto rozdíly potvrdily, že vnímání konceptu work-life balance je silně ovlivněno individuálními preferencemi a osobními prioritami. Zpracované výpovědi mohou posloužit pro budoucí výzkum v této oblasti, stejně jako inspirace pro samotné zakladatele.