Sacrifice ratio a cenová hladina : analýza na datech z vybraných zemí Evropské unie - Němec, Jakub; Slaný, Martin, 1982-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce se zabývá vztahem koeficientu obětování (sacrifice ratio, SR) a cenové hladiny v osmi zemích Evropské unie, vyjádřené skrze harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP). Cílem bylo otestovat hypotézu, zdali země s vyšší cenovou hladinou dosahují vyšší hodnoty SR, než země s nižší cenovou hladinou. Z původního plánu testovat hypotézu skrze VAR model nakonec kvůli náročnosti a nekvalitě sešlo, a namísto toho byla použita panelová regrese. Celkově jsou testovány dva modely, které se liší tím, že pro každý byla použita jiná data hodnot závislé proměnné SR, které byly vypočítány jiným způsobem, jednak skrze deflátor HDP a jednak skrze míru inflace jakožto meziroční změny indexu spotřebitelských cen (CPI). Po výstupu modelů se kvůli velké multikolinearitě musel navržený model upravit skrze centrování vybraných proměnných. Obecně pro oba typy modelu byly výsledky uspokojivější tehdy, byly-li použity hodnoty SR vypočítané díky deflátoru HDP. Výstupy upraveného modelu už poskytly průkazné výsledky, díky nimž bylo možné výzkumnou hypotézu zamítnout.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses