Ekonomická konvergence států OECD - Bláhovec, Matěj; Pokorný, Tomáš; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá ekonomickou konvergenci a její tempo v rámci zemí OECD na panelových datech s dílčím zaměřením na Českou republiku pro časové období let 2000 až 2019. V teoretické části práce rozebírá koncept ekonomické konvergence v kontextu Solowova modelu a beta a sigma konvergence představené v článcích Barro & Sala-i-Martin (1991, 1992). V empirické analýze konvergence je odhadnut růstový model pomocí metody korelovaných náhodných efektů, která je aplikována na dva dílčí vzorky: 2000–2009 a 2010–2019. Analýza dochází k závěrům, že ke konvergenci v rámci zemí OECD dochází a její tempo zpomaluje. K obdobným závěrům dochází také modely zaměřující se na konvergenci České republiky k ekonomicky vyspělým státům eurozóny. Méně rozvinuté státy OECD by tak měly zvážit přehodnocení rovnovážného růstu ekonomiky ve svých predikčních modelech.
Vedoucí práce: Tomáš Pokorný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses