Vyčerpatelnost neobnovitelných přírodních zdrojů : reálná hrozba pro 21. století? - Hlavatý, Martin; Pikora, Vladimír, 1977-; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vyčerpatelnosti neobnovitelných přírodních zdrojů a jejím cílem je analyzovat rezervy vybraných neobnovitelných přírodních zdrojů a jejich vývoj v letech 2000–2022 a následně zhodnotit, zda je hrozba jejich vyčerpání ve 21. století reálná či nikoliv a následně vymezit, jaké hospodářské problémy mohou s takovou situací souviset. V teoretické části jsou představeny rozdílné pohledy na vzácnost, kterými jsou malthusiánský a ricardiánský princip vzácnosti. Dále se teoretická část zaměřuje na poskytnutí hlavních příspěvků k dané problematice, mezi které patří například Meze růstu či příspěvky od významných ekonomů jako jsou například Hayek a Simon. Mimo jiné se práce v této části věnuje základním charakteristikám přírodních zdrojů a jejich dělení. Praktická část analyzuje teritoriální členění rezerv přírodních zdrojů, a to konkrétně ropy, uhlí, zemního plynu, zlata, stříbra a železné rudy. Vývoj rezerv těchto komodit v jejich absolutní výši je vyobrazen za období od roku 2000 do roku 2022 a následně je tento vývoj porovnán s aktuální výší spotřeby, což vedlo k získání odhadu, na kolik let zásoby daného zdroje vydrží při současných rezervách a při aktuální výši spotřeby. Praktická část se také zabývá vývojem cen, respektive prolnutím vývoje vzácnosti daného zdroje do jeho ceny. Jedním závěrem práce je, že cena jednotlivých zdrojů není ovlivněna vzácností zdroje neboli není ovlivněna velikostí jeho rezerv. Druhým závěrem je, že bere-li se v potaz pouze současná úroveň spotřeby a aktuální zásoby, hrozba vyčerpání v tomto století je aktuální u všech analyzovaných zdrojů mimo uhlí. Pokud se však bere na vědomí i průměrný roční růst rezerv, spotřeby a produkce, k čemuž jsou značné důvody, pak vyčerpání zásob ve 21. stole
Vedoucí práce: Vladimír Pikora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses