Komparace imigračních strategií České republiky a Nizozemska pro získávání a retenci zahraničních talentů - Boyarkina, Anna; Laboutková, Šárka; Pavelka, Tomáš, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
V kontextu rostoucí globalizace trhu práce se nedostatek kvalifikovaných pracovních sil stává klíčovým tématem pro Českou republiku. Cílem této práce bylo zhodnotit současné politiky ekonomické migraci, strategie a programy získávání a retence zahraničních vysoce kvalifikovaných pracovníků v České republice, analyzovat jejich implementaci v praxi, porovnat je s politikami Nizozemska a identifikovat existující bariéry a limity. Teoretická část práce poskytla komplexní pohled na problematiku migrace vysoce kvalifikovaných pracovníků, od jejich definice přes hlavní fenomény spojené s touto migrací až po konkrétní strategie a politiky, které se snaží tuto migraci ovlivnit a optimalizovat. Praktická část práce zahrnovala detailní zkoumání ekonomických migračních programů v České republice a Nizozemsku a jejich komparativní analýzu. Dále byly analyzovány výsledky hloubkových rozhovorů s odborníky, které pomohly identifikovat účinnost a hlavní překážky v implementaci českých politik a programů v praxi. Na základě těchto zjištění byla navržena doporučení zaměřená na zvýšení flexibility a adaptace migračních programů, digitalizaci administrativních procesů, zlepšení propagace programů a posílení integrační infrastruktury. Implementace těchto doporučení by mohla výrazně zvýšit efektivitu české migrační politiky a posílit atraktivitu České republiky jako destinace pro vysoce kvalifikované pracovníky.
Vedoucí práce: Šárka Laboutková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses