Analýza vybraných dopadů dohod NAFTA a USMCA na ekonomiku Spojených států amerických v letech 1994–2022​ - Schlappl, Michael; Johnson, Zdenka, 1983-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce analyzuje ekonomické dopady Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) na mezinárodní obchod Spojených států amerických. Práce má za cíl pomocí analýzy obchodní bilance, zaměstnanosti a sektorového vývoje potvrdit vědeckou hypotézu: V rámci důsledků NAFTA v americké ekonomice dlouhodobě převažovala negativa nad pozitivy, proto bylo třeba vyjednat novou dohodu USMCA. K verifikaci hypotézy jsou použity následující dílčí výzkumné otázky: Jaké politické, ekonomické a sociální faktory vedly ke vzniku NAFTA? Jaké změny nastaly v objemech exportu a importu mezi USA a ostatními členskými státy po zavedení USMCA? Proč došlo k odstoupení od NAFTA a přistoupilo se k USMCA? Výsledky výzkumu sice ukazují, že NAFTA vedla ke značnému nárůstu obchodních toků mezi těmito zeměmi, což přispělo k ekonomickému růstu, ale také mělo smíšené dopady na zaměstnanost v různých sektorech. Bylo prokázáno, že zatímco některé výrobní sektory čelily ztrátě pracovních míst, jiné sektory, jako je zemědělství a služby, zaznamenaly růst díky zvýšenému exportu. Přechod na United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) přinesl další změny, které měly za cíl řešit některé nedostatky NAFTA a přizpůsobit obchodní politiku novým podmínkám. Přínosem této práce je zhodnotit roli mezinárodních obchodních dohod v kontextu ekonomického vývoje USA, analyzovat jejich pozitivní a negativní dopady na obchodní bilanci a trh práce. Práce tak přispěje k diskurzu o efektivitě a dopadech obchodních dohod jako jsou NAFTA a USMCA na národní ekonomiku.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses