Udržitelný rozvoj ve sponzoringu : Přínos sponzora k ochraně klíčových hodnot a podpoře udržitelnosti - Uzelac, Klára (2024)
Sport a životní prostředí jsou vzájemně propojené aspekty, které hrají významnou roli v moderní společnosti. I když sportovní aktivity mohou mít negativní dopad na životní prostředí, současně nabízejí příležitosti k podpoře udržitelnosti a posilování vztahu mezi lidmi a přírodou. Sportovní sponzoring představuje strategii, která nejen zvyšuje viditelnost značky, ale také podporuje udržitelnost sportovních subjektů. V tomto kontextu hrají strategie ESG (environmentální, sociální a správní aspekty) klíčovou roli při zajišťování dlouhodobé hodnoty pro akcionáře a pozitivního přínosu pro společnost a životní prostředí. Tato práce analyzuje, zda a jak integrace ESG a udržitelnosti do sportovního sponzoringu přináší vzájemné výhody pro sponzory i sportovní organizace. A zda udržitelné sponzoringové partnerství přispívá nejen k dosažení marketingových cílů a efektivitě partnerství ale také k lepšímu řízení rizik, zlepšení pověsti značky a podpoře dlouhodobé udržitelnosti podnikání.