Porovnání nástrojů pro řízení přístupu dětí k obsahu na YouTube - Kubík, Kseniya; Syrovátková, Jana; Hrušovský, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce zkoumá nástroje, které pomáhají rodičům řídit přístup jejich dětí k obsahu na Youtube. Jde především o dětí předškolního věku, které jsou teprve ve fázi seznamování s digitálními technologiemi. V tomto případě primární roli při výběru naučných a zábavných aktivit či prohlíženého obsahu hraje rodič. Taktéž řídí délku a podmínky angažování dítěte s digitálními prostředky. Cílem této práce je především zjistit, na co se rodiče digitální doby chtějí v této problematice zaměřit, přesněji řečeno, který obsah na YouTube by rádi dětem zpřístupnili a kterému by se naopak chtěli vyhnout. Dále prozkoumat a porovnat současně dostupné nástroje, které by mohly rodičům napomoct aplikovat tyto preference automaticky bez nutnosti nepřetržité kontroly a přímého zásahů do výběru videí prohlížených dětmi. Práce je rozdělená do dvou hlavních částí. V první teoretické části jsou představeny základní pojmy spojené s rodičovstvím v digitální době, hlavní trendy a problémy. Následuje popis platformy YouTube, historie jejího vývoje, seznam nabízených služeb a vysvětlení algoritmu pro doporučená videa. Nakonec je stručně představen koncept nástrojů pro rodičovskou kontrolu včetně nejpopulárnějších aplikací pro řízení přístupu dětí k obsahu na YouTube. Druhá část je věnována praktickému výzkumu. Pomocí dotazníkového šetření jsou zjišťovány odpovědi na otázky typu “Jak a proč rodiče využívají YouTube ve výchově?”, “Jak to zpřístupňují svým dětem?”, “Který obsah preferují/chtějí omezit?” a “Jaký mají zájem o řízení obsahu na YouTube?”, „Co je pro ně při výběru takové aplikace důležité?“. Na základě získaných informací jsou pak stanovena kritéria a ukázkový scénář, pomocí kterých je provedeno srovnání zvolených
Tyto informace mohou posloužit jako vstup pro vývoj podobných aplikací, provedení dalších výzkumu v oblasti digitálního rodičovství nebo jako orientační pomůcka pro stávající rodiče, kteří zrovna začínají seznamovat své děti s digitálním světem.
Vedoucí práce: Jana Syrovátková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses