Strategie komunikace pro digitální tvůrce v oblasti gastronomie - Ramešová, Miluše (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na strategii komunikace prostřednictvím digitálních tvůrců na sociálních sítích, s cílem prozkoumat jejich vliv na nákupní chování zákazníků. Hlavním cílem bylo prokázat, že spolupráce s digitálními tvůrci je klíčová pro efektivní marketing v gastronomii a přináší značkám přímé výhody, včetně zvýšené loajality zákazníků a lepšího dosahu. Práce byla strukturována do několika částí. Teoretická část se zaměřila na marketing na sociálních sítích v gastronomii a zkoumala roli digitálních tvůrců v tomto kontextu. Byly zde objasněny pojmy jako význam digitálních tvůrců v marketingovém mixu, jejich typy a vliv na nákupní rozhodování spotřebitelů, a také byly představeny úspěšné kampaně s účastí těchto tvůrců. Konkrétně se jednalo o kampaně Dunkin’ a Charli D’amelio, Danone a Cláudia Viera a Oreo s Chiara Ferragni. V rámci výzkumné části byly provedeny kvalitativní i kvantitativní analýzy. Kvalitativní výzkum zahrnoval hloubkové rozhovory s Kateřinou Látalovou, populární tvůrkyní na sociálních sítích v oblasti gastronomie, značkou Živina a agenturou ShortPro, která tyto spolupráce spravuje, zatímco kvantitativní výzkum se zaměřil na názory a zkušenosti spotřebitelů s digitálními tvůrci, které spotřebitelé sledují a značkami v gastronomii na českém a zahraničním trhu. Analýza výsledků poskytla ucelený přehled o současných přístupech českých gastronomických značek k digitálnímu marketingu. Z analýzy vyplynulo několik poznatků. Zejména bariéry bránící efektivnímu využití tvůrců jako nesprávný výběr, omezený budget, nekonzistentnost spoluprací, neznalost možných spoluprací, nevyužití spoluprací v plném rozsahu a komplikované postupy značek.