Strategie komunikace pro digitální tvůrce v oblasti gastronomie - Ramešová, Miluše; Truhlář, Filip; Bedřichová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na strategii komunikace prostřednictvím digitálních tvůrců na sociálních sítích, s cílem prozkoumat jejich vliv na nákupní chování zákazníků. Hlavním cílem bylo prokázat, že spolupráce s digitálními tvůrci je klíčová pro efektivní marketing v gastronomii a přináší značkám přímé výhody, včetně zvýšené loajality zákazníků a lepšího dosahu. Práce byla strukturována do několika částí. Teoretická část se zaměřila na marketing na sociálních sítích v gastronomii a zkoumala roli digitálních tvůrců v tomto kontextu. Byly zde objasněny pojmy jako význam digitálních tvůrců v marketingovém mixu, jejich typy a vliv na nákupní rozhodování spotřebitelů, a také byly představeny úspěšné kampaně s účastí těchto tvůrců. Konkrétně se jednalo o kampaně Dunkin’ a Charli D’amelio, Danone a Cláudia Viera a Oreo s Chiara Ferragni. V rámci výzkumné části byly provedeny kvalitativní i kvantitativní analýzy. Kvalitativní výzkum zahrnoval hloubkové rozhovory s Kateřinou Látalovou, populární tvůrkyní na sociálních sítích v oblasti gastronomie, značkou Živina a agenturou ShortPro, která tyto spolupráce spravuje, zatímco kvantitativní výzkum se zaměřil na názory a zkušenosti spotřebitelů s digitálními tvůrci, které spotřebitelé sledují a značkami v gastronomii na českém a zahraničním trhu. Analýza výsledků poskytla ucelený přehled o současných přístupech českých gastronomických značek k digitálnímu marketingu. Z analýzy vyplynulo několik poznatků. Zejména bariéry bránící efektivnímu využití tvůrců jako nesprávný výběr, omezený budget, nekonzistentnost spoluprací, neznalost možných spoluprací, nevyužití spoluprací v plném rozsahu a komplikované postupy značek.
Na základě těchto zjištění byly v praktické části práce formulovány konkrétní doporučení pro české gastronomické značky, a to důraz na autenticitu a otevřenost, vysoká kvalita obsahu, správný výběr stylu komunikace a platforem, konzistentnost v komunikaci, správný výběr tvůrců pro spolupráce, využívaní datových analytik, dlouhodobé plánování a flexibilita a interaktivita a zapojení komunity. Zároveň byla tato doporučení zanalyzována a zhodnocena do budoucího využívání, zkoumal se jejich potenciál, výzvy a doporučení do budoucna. Závěrem práce bylo potvrzeno, že digitální tvůrci mají významný vliv na zákazníky v gastronomii. Práce nabízí cenné poznatky a doporučení, které mohou značky v gastronomii aplikovat pro dosažení lepších výsledků na trhu.
Vedoucí práce: Filip Truhlář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses