Využití indexu lidského rozvoje pro hodnocení krajů České republiky - Vašátková, Kateřina; Kouřilová, Jana, 1960-; Kubíková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Lidské zdroje představují významný faktor jak pro společnost, tak i v kontextu regionálního rozvoje. Jsou tím, co významně rozhoduje o konkurenceschopnosti nebo prosperitě a vede k ekonomickému rozvoji. Lidské zdroje jsou každoročně sledovány Rozvojovým programem OSN, jež ve Zprávě o lidském rozvoji v roce 1990 představila index lidského rozvoje. Jeho cílem je mezinárodní porovnání lidských zdrojů na úrovni států. Index se nevyužívá pro sledování na menších územních celcích, přestože i z hlediska krajů je významné sledovat vývoj lidských zdrojů. Cílem diplomové práce je zhodnotit změny v rozvoji lidských zdrojů v krajích České republiky v pětiletých časových intervalech od roku 2001 do roku 2021. Pro toto zhodnocení je využit regionální index lidského rozvoje, který je inspirovaný mezinárodním indexem lidského rozvoje. Teoretická část práce se zaměřuje na lidské zdroje a jejich význam v kontextu regionálního rozvoje. Rovněž je představený index lidského rozvoje se zaměřením zejména na jeho konstrukci, ale i na jeho historický vývoj, limity, kritiky a alternativní pojetí. V praktické části práce je zkonstruovaný regionální index lidského rozvoje. Na základě jeho výsledků jsou zhodnoceny změny v rozvoji lidských zdrojů v krajích České republiky. Ve všech letech je patrné výrazné dominantní postavení Hlavního města Praha. Významných hodnot lidských zdrojů dosahují i kraje Středočeský a Jihomoravský. Naopak nízkých hodnot dosahují kraje Ústecký, Karlovarský nebo Moravskoslezský.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses