Zhodnocení funkčnosti ochrany oznamovatelů ve veřejné správě v ČR se zaměřením na města s více než 10 000 obyvateli - Křivánková, Kateřina; Lechner, Tomáš; Jurčík, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Téma ochrany oznamovatelů se stává stále důležitějším v rámci evropského právního prostoru, zvláště po zavedení směrnice Evropského parlamentu a Rady EU v roce 2019, která ukládá členským státům povinnost chránit oznamovatele protiprávních jednání. Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu implementace zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů, v České republice, se specifickým zaměřením na města s více než 10 000 obyvateli. Cílem práce je zhodnotit, jak města přistoupila k zavedení vnitřních oznamovacích systémů, jaké nástroje a postupy zavedla pro zajištění ochrany oznamovatelů a jaký byl reálný dopad těchto opatření na praxi. Výzkum byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření, které zahrnovalo jak městské úřady, tak zaměstnance těchto úřadů, aby bylo možné získat komplexní obraz o aktuálním stavu informovanosti a využívání oznamovacích systémů. Výsledky ukazují, že i přes legislativní snahy zůstává povědomí o ochraně oznamovatelů mezi zaměstnanci často nedostatečné, což snižuje efektivitu těchto systémů. Důležitým zjištěním je také vysoká míra nedůvěry zaměstnanců vůči interním příslušným osobám a s tím související preference podávání anonymních oznámení. Na základě výsledků výzkumu byla formulována doporučení, jak zvýšit důvěryhodnost oznamovacích systémů a podpořit zaměstnance k jejich využívání. Tato doporučení zahrnují zlepšení komunikace a informovanosti o možnostech oznamování, zavedení specifických a praktických školení, zajištění transparentnosti a pravidelné zpětné vazby a rozšíření podpory anonymního oznamování. Práce tak nabízí cenné poznatky pro veřejnou správu a další organizace, které se budou v budoucnu zabývat ochranou oznamovatelů, a přináší doporučení pro efektivnější implementaci a využití těchto systémů.
Vedoucí práce: Tomáš Lechner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses