Komparace vývoje výše objemu finančních prostředků plynoucích z výnosu sdílených daní u hlavního města Prahy a Středočeského kraje a všech jeho obcí v letech 2014-2022 - Utkina, Alice (2024)
Práce se zabývá celkem pěti příjmovými rozpočtovými položkami, konkrétně s čísly 1111, 1112, 1113, 1121 a 1211. Z komparace vyplývá, že během sledovaných let 2014 – 2022 obdrželo hlavní město Praha v každém sledovaném roce vyšší objem finančních prostředků plynoucích z výnosu sdílených daní než Středočeský kraj a jeho obce dohromady. Vcelku během osmi let byl tento objem finančních prostředků u hlavního města Prahy o 101,44 % (248 272 429,75 tis. Kč) vyšší než u Středočeského kraje. Nejvíce se na celkovém růstu objemu finančních prostředků plynoucích z výnosu sdílených daní během sledovaného období podílela položka s číslem 1211, příjem z DPH, a to jak v případě všech obcí, tak i v případě obou krajů (v rozmezí 49,81 % - 51,79 %). Naopak marginálním přispěvatelem k růstu byla položka 1112, příjem z DPFO placené poplatníky, taktéž v případě všech obcí i krajů (v rozmezí 0,65 % - 1,75 %). Dále je zjištěno, že v každém sledovaném roce tvořily příjmy ze sdílených daní vyšší podíl na celkových příjmech hlavního města Prahy než u Středočeského kraje a všech jeho obcí dohromady, a to průměrně o 19,48 %. Komparace taktéž ukazuje, že na jednoho obyvatele hlavního města Prahy připadal větší objem finančních prostředků z výnosu sdílených daní ve srovnání se Středočeským krajem, průměrně o 23 342 Kč. Zkoumání vlivů a příčin růstu objemu finančních prostředků z výnosu sdílených daní v jednotlivých letech dále ukazuje, že se na těchto zvýšeních významně podílely prováděné legislativní změny.