Analýza vývojových trendů na pojistných trzích - Vojtíková Tisová, Petra (2024)
Hlavním cílem disertační práce je nalezení, popis a rozbor možné aplikace novodobých vývojových trendů na pojistných trzích. Práce se zabývá i aplikací modelu DEA pro vyhodnocení finanční stability pojišťoven v závislosti na upisovací a investiční efektivitě. V rámci výzkumu novodobých trendů se disertační práce, vyjma tlaku na změny v paradigmatech pojistné vědy, zaměřuje na problematiku narůstající četnosti přírodních katastrof a nabízí hypotetický CAT bond pro prostředí České republiky, jehož aplikaci zpětně testuje, aby se ověřilo, zdali je tento finanční instrument vhodný pro snížení rizik států či pojišťoven z rozsáhlých škod. Dále je v disertační práci diskutován trend nových pojistných produktů, přičemž je toto konkretizováno v podobě pojištění vesmírných aktivit.