Strategie zachování moderního pětiboje v původním složení disciplín po roce 2024 - Svoboda, David (2024)
Abstrakt Cíle: Cílem práce je navrhnout základní strategii pro zachování moderního pětiboje v jeho tradiční formě, jak jej založil baron Piere de Coubertin, tedy v původním složení disciplín i po roce 2024. Od sezony 2025 dojde ze strany UIPM k nahrazení jezdectví za novou disciplínu, kterou bude překážková dráha (tzv. OCR). Metody: V úvodní části práce bude využita metoda rešerše dostupných zdrojů pro sepsání teoretického základu práce. Hlavní část práce bude zaměřena na sběr dat pomocí kvalitativního výzkumu prostřednictvím strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami. V první fázi výzkumu proběhne sběr dat pro účely SWOT analýzy současného stavu moderního pětiboje jako sportu. Ve druhé fázi výzkumu bude sběr dat zaměřen na případovou studii několika předem vybraných sportovních odvětví. Tato kvalitativní induktivní studie využije většího počtu různých případů pro navržení určité abstrakce a přípravu obecné teorie, která by se při odhlédnutí od konkrétních detailů měla pokusit vysvětlit sledované aspekty společné pro všechny jednotlivé případy. V obou fázích se bude výzkum dotýkat především organizace a řízení, financování, lidských zdrojů a okrajově vizí budoucího směřování daného sportu. Výzkumná část práce bude zakončena srovnáním případové studie vybraných sportovních odvětví s výsledky SWOT analýzy moderního pětiboje současnosti. Pomocí komparativní metody bude vytvořen podklad pro formulování strategie zachování moderního pětiboje v původním složení disciplín po roce 2024. Výsledky: Všechna sledovaná sportovní odvětví mají stabilizovaný systém organizace a řízení, financování i zajištění lidských zdrojů, a to jak ve své olympijské variantě, tak v neolympijských, výhradně komerčních disciplínách.