Strategie zachování moderního pětiboje v původním složení disciplín po roce 2024 - Svoboda, David; Dubský, Zbyněk, 1974-; Zemanová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Abstrakt Cíle: Cílem práce je navrhnout základní strategii pro zachování moderního pětiboje v jeho tradiční formě, jak jej založil baron Piere de Coubertin, tedy v původním složení disciplín i po roce 2024. Od sezony 2025 dojde ze strany UIPM k nahrazení jezdectví za novou disciplínu, kterou bude překážková dráha (tzv. OCR). Metody: V úvodní části práce bude využita metoda rešerše dostupných zdrojů pro sepsání teoretického základu práce. Hlavní část práce bude zaměřena na sběr dat pomocí kvalitativního výzkumu prostřednictvím strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami. V první fázi výzkumu proběhne sběr dat pro účely SWOT analýzy současného stavu moderního pětiboje jako sportu. Ve druhé fázi výzkumu bude sběr dat zaměřen na případovou studii několika předem vybraných sportovních odvětví. Tato kvalitativní induktivní studie využije většího počtu různých případů pro navržení určité abstrakce a přípravu obecné teorie, která by se při odhlédnutí od konkrétních detailů měla pokusit vysvětlit sledované aspekty společné pro všechny jednotlivé případy. V obou fázích se bude výzkum dotýkat především organizace a řízení, financování, lidských zdrojů a okrajově vizí budoucího směřování daného sportu. Výzkumná část práce bude zakončena srovnáním případové studie vybraných sportovních odvětví s výsledky SWOT analýzy moderního pětiboje současnosti. Pomocí komparativní metody bude vytvořen podklad pro formulování strategie zachování moderního pětiboje v původním složení disciplín po roce 2024. Výsledky: Všechna sledovaná sportovní odvětví mají stabilizovaný systém organizace a řízení, financování i zajištění lidských zdrojů, a to jak ve své olympijské variantě, tak v neolympijských, výhradně komerčních disciplínách.
Potvrdilo se, že úspěšná neolympijská sportovní odvětví pevně stojí na financování ze soukromého sektoru, mají velmi dobře rozvinutý marketing, sponzoring a buď svou jedinečností a atraktivitou silně přitahují pozornost diváků, sportovních fanoušků i širší veřejnosti (box, jezdectví, extrémní skoky do vody) anebo jde o masové sporty z hlediska členské základny amatérských sportovců (dlouhý triatlon, jezdectví). Zároveň bylo zjištěno, že ve všech sledovaných případech existuje buď větší nebo menší provázanost mezi olympijskými i komerčními variantami disciplín daných sportovních odvětví. Zatímco některé tradiční olympijské sporty (box, skoky do vody) si v průběhu let vybudovaly závislost na olympijském hnutí, které je jejich hlavním zdrojem financí a nemají příliš mnoho úspěšných komerčních aktivit tak některé bez olympijského hnutí dříve dobře prosperovaly a olympijské hry pro vlastní přežití nepotřebují (dlouhý triatlon, jezdectví). Záměrně byla pro inspiraci moderního pětiboje vybrána a podrobena porovnání taková sportovní odvětví, která mají úspěšně fungující a výdělečné komerční projekty, kterými se muže moderní pětiboj i přes řadu odlišností, inspirovat. Závěr: Moderní pětiboj v jeho původním složení disciplín po roce 2024 lze teoreticky zachovat. Bude potřeba zvládnout velkou výzvu a vybudovat tento podnik na komerčních základech. Hlavními úkoly bude zajištění kontinuity jezdecké přípravy pro zainteresované sportovce a zároveň zorganizovat nezávislý závod v pětiboji, který bude obsahovat jezdectví. Pro úspěch záměru bude nutná spolupráce na mezinárodní úrovni.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MPA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet