Právní úprava výpovědi z pracovního poměru v ČR a SRN - Krtička, Daniel; Grmelová, Nicole, 1975-; Houska, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá tématem výpovědi z pracovního poměru jakožto jedním z nejdůležitějších způsobů skončení pracovního poměru zaměstnance. S ohledem na velké množství novel zákoníku práce, a to ať už již proběhlých, či ještě připravovaných, se jedná o mimořádně aktuální téma, které se dotýká prakticky každého, kdo vstupuje do pracovněprávních vztahů se zaměstnavatelem. Diplomová práce se zabývá otázkou, zda je pro zaměstnance či zaměstnavatele příznivější právní úprava česká či právní úprava německá. V práci jsou dále identifikovány instituty, které by se mohly stát inspirací pro zákonodárce českého a německého. V diplomové práci je rovněž provedena analýza vybraných rozhodnutí nejvyšších soudních instancí České republiky a Spolkové republiky Německo. Členěna je diplomová práce do 6 kapitol. V první kapitole je pojednáno o tom, jak jsou otázky týkající se pracovního práva upraveny na úrovni Evropské unie. V kapitole druhé a třetí je poskytnut přehled o právní úpravě institutu výpovědi v ČR a SRN (náležitosti výpovědi, výpovědní doba, výpovědní důvody, zákaz výpovědi, obrana proti neplatné výpovědi a odstupné). Obsahem kapitoly čtvrté je komparace právní úpravy institutu výpovědi v ČR a SRN, jejíž systematika vychází z kapitol teoretické části. Součástí této kapitoly je i podkapitola upozorňující na instituty pracovního práva, které jsou známé pouze německé právní úpravě (např. výpověď s možností změny pracovních podmínek). Kapitola pátá a šestá obsahují analýzu 6 vybraných recentních rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR a Spolkového pracovního soudu SRN.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses