Test vlivu přehnané manažerské sebedůvěry na kapitálovou strukturu evropských firem - Menzl, Vojtěch (2024)
Tématem disertační práce Test vlivu přehnané manažerské sebedůvěry na kapitálovou strukturu evropských firem je testování společného vlivu dvou faktorů behaviorálních financí, přehnaného optimismu (z angl. overoptimism) a přehnané sebedůvěry (z angl. overconfidence), na kapitálovou strukturu společností 14 vybraných evropských zemí a 4 odvětví za 6leté období 2016–2021. Cílem práce je identifikace a posouzení dopadů vlivu behaviorálního faktoru přehnané sebedůvěry evropského firemního managementu na kapitálovou strukturu společností pod jeho vedením. Hlavní přínos práce spočívá v analýze (sledování) firemní kapitálové struktury až po úroveň samotných společností (65 666 firemních subjektů), prezentace kontingenčních tabulek a formulování s tím spojených závěrů. Přístup k financování kapitálových potřeb je analyzován za 6leté období podle dvou hlavních teorií kapitálové struktury, a to koncepce hierarchického pořádku (pecking order) a kompromisní teorie (trade-off). Jako vedlejší cíl je formou panelového šetření zkoumán vývoj kapitálové struktury sledovaných společností při zohlednění vlivu přehnané manažerské sebedůvěry v čase, a to před a v průběhu/následku pandemie COVID-19. Závěry práce potvrzují částečný vliv overconfidence při nemožnosti určit jediný model, který by komplexně vysvětlil formování kapitálové struktury napříč evropskými zeměmi, resp. obory. Vliv nástupu ekonomických dopadů spojených s pandemií COVID-19 byl však v souvislosti s faktorem přehnané manažerské sebedůvěry (částečně) potvrzen.