Sociální politika ČR na podporu rodin s dětmi - Zhabur, Khrystyna (2024)
Práce zkoumá současnou rodinnou politiku České republiky a vliv sociálního systému na rodiny s dětmi. Práce se pokusí zachytit specifika českého konceptu sociálního systému v návaznosti na rodinné, pracovní a společenské uspořádání. a vysvětlit je pomocí základních statistických dat. Po představení legislativy, struktury a mechanismů základů sociálního systému podpory rodin s dětmi v ČR se bude zabývat i modely několika dalších Evropských zemí s největší pozorností upřenou na Švédsko. Po porovnání jednotlivých systémů a charakteristik, případně důsledků ve vybraných zemích se práce pokusí shrnout základní pozitiva a negativa jednotlivých opatření v České republice a na základě toho navrhnout zlepšující opatření. Na samotném závěru také uvede příklad, jakým může soukromý sektor už v současném nastavení přispět ke situaci rodin.