Přímé zahraniční investice a V4 - Klírová, Martina (2024)
Cílem mé diplomové práce na téma "Přímé zahraniční investice a V4" je podat komplexní přehled o PZI v zemích V4. Práce se zabývá analýzami PZI v dlouhodobém časovém horizontu od roku 1993 dosud dle dostupných dat. První kapitola je věnována teoretickému vymezení pojmu PZI a jeho členění, které je doplněno o konkrétní příklady. Druhá stěžejní kapitola je věnována jednotlivým analýzám, ve kterých zkoumám pomocí přímých a nepřímých ukazatelů atraktivitu zemí pro zahraničního investora. Dále zde analyzuji vývoj PZI s důrazem zejména na příčiny odchylek přílivu PZI v jednotlivých státech V4 v průběhu celého období, dále zkoumám vybrané efekty PZI v běžném účtě platební bilance včetně komplexního pohledu na vnější ekonomickou rovnováhu a zadluženost. Na závěr se věnuji alokaci PZI v teritoriální a komoditní struktuře s detailním pohledem na rok 2019. Třetí kapitola je věnována zhodnocení celkové atraktivity jednotlivých zemí V4 na základě komparace výsledků jednotlivých analýz podle sledovaných ukazatelů, časového vývoje čistého přílivu a odlivu PZI i vývoje v teritoriální a komoditní struktuře. V práci se promítají také dopady uplynulých krizí na PZI v zemích V4 i efekty, které souvisejí mimo jiné i s přípravou na průmysl 4.0.