Nevládní organizace a lidská práva v mezinárodních konfliktech : Případová studie - Průšová, Veronika; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Mezinárodní konflikty přinášejí složité a dlouhodobé výzvy pro dodržování lidských práv. Nevládní organizace (NGOs) se zasazují o zmírnění dopadů konfliktů využíváním svých nástrojů a hrají tak zásadní roli při poskytování humanitární pomoci a ochraně lidských práv. Tato bakalářská práce se zaměřuje na úlohu nevládních organizací v mezinárodních konfliktech. Přesněji pojednává o dvou významných operativních NGOs, a to o Lékařích bez hranic a Mezinárodním výboru Červeného kříže a o jejich působení v rámci izraelsko-palestinského konfliktu. Práce si klade za cíl zjistit, jaké aktivity tyto NGOs v oblasti vyvíjí, jakých nástrojů při tom využívají a jaké jsou hlavní cíle, kterých chtějí dosáhnout. K naplnění cíle práce využívá případové studie a analýzy výročních zpráv obou organizací.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses