I v nemoci si buď přítelem - Radkin, Honzák (Universum, 2021)
Většina z nás se umí dobře postarat o své blízké, když mají problémy nebo zdravotní obtíže, zároveň se však v takové situaci neumí dobře postarat o sebe. Být sám sobě v nemoci přítelem neznamená, že bychom měli být sami sobě lékařem. Vyžaduje to však, abychom si dokázali správně poradit ve chvíli, kdy jsme na křižovatce cest, z nichž jedna vede do nemoci a druhá ke zdraví.Onemocnění jako psychická zátěž staví člověka před nové problémy a nutí ho přizpůsobit se novým požadavkům a někdy velmi zvláštním a neočekávaným podmínkám, to ostatně právě všichni zažíváme. Autor této populárně naučné publikace se zabývá řadou otázek s tím souvisejících: Co se děje s člověkem, když onemocní? Jaké má pocity? Jak se vyrovnává se svým změněným stavem? Ke svému prospěchu, nebo ke své škodě? Jak se zachová, stane-li se nemoc chronickou? Jak se zachová, budou-li přetrvávat následky onemocnění? Jaké důsledky přináší nemoc pro jeho vztahy s nejbližším okolím, jaké pro profesionální kariéru?„Přál bych každému, aby v dobách nouze pocítil příznivý vliv spolehlivého zázemí, pomoc lidí, s nimiž je vázán v dobrých vztazích a kterým bude moct poskytnout po návratu do zdraví to, co od něj potřebují oni.“
Keywords: Osobní rozvoj a poznání; Sport, zdraví a životní styl; Zdravotnická a lékařská literatura