Modely přežití ve finanční a pojistné praxi - Zapletal, David (2024)
Monografie, která je předložena jako habilitační práce, přehledně představuje metody užívané zejména v rámci tzv. klasické analýzy přežití a podrobně se pak zaměřuje hlavně na různé typy regresních modelů s akcentem na flexibilní neparametrické, potažmo semi-parametrické modely. V souladu s názvem publikace jsou představené metody aplikovány na reálná data vycházející z finanční a pojistné praxe. V rámci finanční problematiky jsou analyzovány data týkající se tzv. peer-to-peer (P2P) úvěrů poskytovaných společností Lending Club, která působí ve Spojených státech amerických. Pojistnou problematiku pak zastupují data o pojištění závažných onemocnění poskytnutá jednou z komerčních pojišťoven působících v České republice. Z hlediska použitých metod lze říct, že v rámci klasické analýzy přežití poskytuje publikace jejich téměř kompletní přehled. Z tzv. pokročilých modelů analýzy přežití jsou v publikaci představeny a aplikovány tzv. mixture cure modely a modely konkurujících rizik, včetně jedné z možností jejich propojení. Za obecně nejvýznamnější přínos monografie lze dle autora považovat skutečnost, že v rámci česky psaných textů neexistuje publikace, která by se problematice analýzy přežití věnovala takto komplexním způsobem. Ze statistického pohledu pak monografie přináší zajímavá zjištění zejména v souvislosti s problematikou tzv. pokročilých modelů přežití aplikovaných v publikaci na úvěrová P2P data.