Zbrojní výroba v Protektorátu Čechy a Morava na příkladu Škodových závodů - Burianová, Tereza; Skřivan, Aleš, 1973-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem disertační práce je analýza vývoje zbrojního průmyslu v době existence Protektorátu Čechy a Morava na příkladu Škodových závodů včetně ilustrace jejího významu pro německou válečnou ekonomiku. V rámci komplexního pojetí problematiky je v práci postupováno od vymezení zbrojní výroby a specifického postavení zbrojního průmyslu v ekonomice, přes klíčové aspekty obranné politiky meziválečného Československa, ovlivňující podobu odvětví na začátku německé okupace, charakteristiku řízení v průběhu války, až po konkrétní ilustraci vývoje odvětví na příkladu Škodových závodů. Provedená analýza poukazuje na důležitou roli československých hospodářsko-mobilizačních opatření při převzetí a následném řízení odvětví německou správou. Ta se v první fázi soustředila na reorganizaci výroby v souladu s německými potřebami, s postupem války na racionalizaci a na jejím konci na totální využití všech prostředků pro válečnou produkci. Zbrojní výroba ve Škodových závodech během sledovaného období rostla a s postupem války a ničením německého výrobního potenciálu se její význam v rámci německé válečné ekonomiky zvyšoval. Práce má důležitý přesah i do aktuální bezpečnostní situace, kdy jednotlivé státy přistupují ke zvyšování národní i kolektivní bezpečnosti a využívají přitom některá opatření, které bylo možné pozorovat i v práci sledovaném období.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor disert. práce]; disertace; dissertations