Státní regulace hornického podnikání v Československu v období 1918 až 1938 s důrazem na těžbu hnědého uhlí - Rasl, Martina (2024)
Disertační práce se zabývá státní regulací hornictví v Československu v období 1918–1938, se specifickým zaměřením na těžbu hnědého uhlí. Historický kontext regulace uhlí je spojen s jeho zařazením pod horní regál již ve středověku, což předurčilo jeho strategickou důležitost pro energetický sektor a industrializaci země. Disertační práce se zaměřuje na implementaci regulačních mechanismů a jejich dopady na průmysl, sociální a ekonomické prostředí. Práce zkoumá klíčové aspekty jako ekonomický a sociální význam hnědého uhlí, hlavní legislativní změny, nebo vliv regulace na pracovní podmínky a bezpečnost. Práce kombinuje historický pohled s analýzou dopadů regulace na hospodaření společnosti Dolové a průmyslové závody, a.s. Výzkum potvrzuje, že státní regulace měla značný vliv na rozvoj hornictví, což bylo klíčové pro pochopení jeho vývoje a role v národním hospodářství, a zdůrazňuje podstatu historického kontextu regulace, který vychází z dlouhodobého významu uhlí pro státní správu a ekonomiku.