Analýza a návrh zajištění konzistence při přechodu na nový systém finančního regulatorního reportingu - Kunešová, Martina (2024)
Práce se věnuje oblasti datového zpracování finančního regulatorního výkaznictví ve skupině ČSOB. Je součástí aktivit v rámci projektu přechodu na nový, centralizovaný systém zpracování příslušných reportů zaváděný mateřskou společností KBC. Cílem práce je identifikovat klíčové rozdíly mezi současným a cílovým řešením zpracování a navrhnout vhodná opatření pro zajištění konzistence výkazů generovaných pomocí obou řešení zejména pro období jejich paralelního běhu. Na základě porovnání obou řešení pro regulatorní reporting bylo navrženo celkem dvacet čtyři opatření pro zlepšení konzistence dat. Opatření se týkají jednotlivých předávek dat, dokumentace procesů a procesních kroků, specifikace rolí a odpovědností v agendách správy dat, zdokumentování a údržby data lineage klíčových dat a agendy manuálních vstupů dat do procesů. Šest opatření navržených v rámci této práce bylo již implementováno do praxe a je aktuálně používáno v rámci příslušných procesů banky. Výstupy práce jsou tedy buďto v bance již přímo využívány nebo jsou bezprostředně použitelné pro další konkrétní kroky při zajišťování konzistence regulatorního reportingu v ČSOB.