Strategic Business Orientations - Kottika, Efthymia, 1982-; Stříteský, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Na téma strategických podnikatelských orientací bylo dosud zpracováno značné množství literatury. Hlavní principy strategického řízení, které vedou k tvorbě a realizaci strategií a taktik, jejichž cílem je zajistit přežití a dobrou výkonnost organizace, jsou nazývány strategickými orientacemi (Hakala, 2011 citováno v Krzakiewicz & Cyfert, 2019). V této oblasti bylo vytvořeno několik relevantních konceptů, které popisují různé strategické přístupy a priority organizací (např. podnikatelská orientace, tržní orientace a její podkategorie Market Driving Strategy, orientace na společenskou odpovědnost podniku, digitální orientace, strategická orientace na zelený marketing a interní marketingová orientace a další). Vzhledem k úctyhodnému objemu publikovaných výzkumů je úplný popis příslušné literatury téměř nemožný. Tato práce se zaměřuje na tři typy strategických podnikatelských orientací, a to na podnikatelskou orientaci, tržní orientaci a strategii Market Driving. Práce se skládá ze dvou kapitol: v první kapitole je uveden úvod do pojmů Podnikatelská orientace a Tržní orientace, po kterém následuje představení výzkumu autora práce v dané oblasti. Konkrétněji se výzkum prezentovaný v první kapitole zaměřuje na to, jak se některým malým a středním podnikům podařilo přežít, když čelily řecké hospodářské krizi. Skládá se ze dvou dílčích studií, které zkoumaly vzájemný vztah mezi specifickými osobnostními rysy a dovednostmi podnikatele (tj. potřebou úspěchu, optimismem, místem kontroly, schopností riskovat a vyjednávat) a podnikatelskou a tržní orientací podniku a jejich roli ve výkonnosti a přežití těchto podniků. Kromě toho odhalila taktiky a strategie, které pomohly společnostem přežít, a poskytla tak potenciálně užitečný návod na přežití pro firmy, které čelí krizi způsobené pandemií Covid-19.
Ve druhé kapitole je představen koncept Market Driving Strategy (který představuje modernější vývoj v oblasti výzkumu tržní orientace) a následně je prezentován výzkum autora práce v této oblasti. Konkrétněji se výzkum zaměřuje na Market Driving Strategy a zkoumá roli, kterou při realizaci této strategie hrají personální atributy, a zkoumá hlavní výsledky této strategie na úrovni firmy a na úrovni trhu. Poprvé bylo totiž empiricky prokázáno, že pro koncepci Market Driving Strategy mají zásadní význam specifické vlastnosti vrcholového managementu (tj. politika otevřeného myšlení, silná vize, strategické řízení lidských zdrojů, transformační vedení, predikční schopnosti a prozíravost, podpora kreativity), jakož i určité vlastnosti zaměstnanců na střední úrovni (tj. politika otevřeného myšlení, transformační vedení, kreativita, odbornost, intrapreneurship, angažovanost, flexibilita). Dále bylo prokázáno, že výsledky Market Driving Strategy na úrovni firmy jsou finanční a zákaznická výkonnost, pověst organizace a trvalá konkurenční výhoda a že tato strategie posiluje změny na trhu. Kromě toho se ukázalo, že radikální a inkrementální inovace produktů vyvolávají Market Driving Strategy. To jsou významné příspěvky v literatuře daného oboru.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet