Měna, platební systémy a Bitcoin jako jejich možná alternativa - Matoušů, Tomáš (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou měn a platebních systémů s cílem posoudit, nakolik může Bitcoin představovat plnohodnotnou alternativu k tradičním měnám a platebním metodám. Na základě kvalitativního výzkumu zahrnujícího deset strukturovaných rozhovorů bylo cílem identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují volbu a používání platebních metod, a porovnat je s charakteristikami Bitcoinu. Klíčovými aspekty pro uživatele se ukázaly být jednoduchost, bezpečnost a pohodlí, které Bitcoin v některých oblastech splňuje – například robustním zabezpečením a konvergencí uživatelských prostředí peněženek s bankovními aplikacemi. Nicméně výrazné překážky, jako je volatilita, nedostatečné plošné přijetí a absence jednoduchých a spolehlivých zdrojů informací, zůstávají zásadními bariérami. Závěrem se ukazuje, že Bitcoin zatím nemůže plně nahradit tradiční měnové systémy, avšak jeho technologický pokrok a rostoucí přijetí naznačují jeho potenciál jako doplněk či alternativu ve formě investice.