Trendy a etické výzvy zapojení umělé inteligence do digitálního marketingu - Pavlů, David; Sigmund, Tomáš; Korčák, Jiří, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání otázky: Do jaké míry může generativní umělá inteligence, konkrétně nástroj ChatGPT, nahradit lidskou práci při tvorbě digitální marketingové kampaně, včetně tvorby webových stránek, SEO optimalizace a reklam? A také na otázku: S jakými trendy a etickými výzvami je zapojení spojené? Práce prezentuje teoretický přehled současných a budoucích trendů a etických otázek v oblasti umělé inteligence a digitálního marketingu s praktickým ověřením na reálném projektu. V teoretické části se práce věnuje současným trendům ve využívání AI v digitálním marketingu, jako je personalizace, automatizace a generování obsahu. Zvláštní pozornost je věnována etickým otázkám, především ochraně osobních údajů a transparentnosti při práci odborníků s AI, kdy je nutné, aby klienti věděli o použití těchto technologií. Dalšími etickými výzvami jsou otázky, zda mohou AI nástroje nahradit kreativitu a osobní přístup profesionálů v marketingové praxi. Praktická část práce se zaměřuje na projekt dpdigital.cz, kde byl ChatGPT použit k tvorbě webových stránek, SEO optimalizaci, emailové kampaně a reklamy na sociálních sítích. Výsledky ukázaly, že ChatGPT dokáže efektivně asistovat při generování obsahu, tvorbě struktury webu a návrhu reklamních kampaní. AI zde funguje jako výkonný asistent, který výrazně šetří čas a usnadňuje rutinní činnosti, ale klíčové kroky jako je samotná tvorba, kreativní rozhodování, strategie a personalizace kampaní zůstávají plně v rukou člověka a prozatím jej nedokáže nahradit. Etické otázky, jako je ochrana osobních údajů, etika cílení a transparentnost při zapojení AI do pracovních postupů, jenž představují klíčové výzvy se v projektu potvrzují. Taktéž identifikované trendy, jako je personalizace, automatizace a predi
Zvláštní důraz je kladen na nutnost jasné komunikace s klienty o zapojení AI a na zajištění, že AI nenahrazuje kreativní a strategické rozhodování, které vyžaduje osobní přístup marketingového profesionála.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses