Čínské kontrakty typu suroviny za infrastrukturu v Africe : případová studie Angoly - Růžička, Matěj; Sejkora, Jiří, 1985-; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce zkoumá problematiku čínských kontraktů suroviny za infrastrukturu na případové studii Angoly. Angola skrze kontrakty suroviny za infrastrukturu směňuje své přírodní bohatství, zejména ropu, za čínské investice do infrastruktury. Kontrakty suroviny za infrastrukturu jsou také obecně známy pod pojmem angolský model. Tento model spolupráce umožňuje Číně získávání přístupu k přírodním zdrojům a zároveň posilování ekonomického a geopolitického vlivu na celém africkém kontinentu. Cílem této práce je zhodnotit silné a slabé stránky kontraktů suroviny za infrastruktury na případové studii Angoly.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses