Srovnání imigrační politiky Kanady a Spojených států amerických se zaměřením na trh práce - Ondráček, Tomáš (2024)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním imigrační politiky Kanady a Spojených států amerických. Zvláštní pozornost je věnována plnění imigračních cílů a domácímu trhu práce v obou zemích, kde se jedná především o ekonomickou situaci imigrantů. První kapitola práce vymezuje mezinárodní migraci a zkoumá její dopady na trh práce. Je zde také vysvětleno, jak státy nastavují svou imigrační politiku a na jaké aspekty má taková politika reagovat. Druhá kapitola práce zkoumá současnou imigrační politiku obou zemí zvlášť a zaměřuje se především na jejich charakteristické rysy a detailní rozbor jednotlivých imigračních programů. Třetí kapitola srovnává imigraci do Kanady a Spojených států amerických z různých hledisek a zkoumá, která země je schopna lépe naplňovat své imigrační cíle prostřednictvím své imigrační politiky. Třetí kapitola se také zabývá ekonomickou situaci imigrantů na trhu práce pomocí různorodých ukazatelů.