Zajištění datové kvality v prostředí SAP Data Services - Píchová, Michaela (2024)
Diplomová práce se zabývá tématem zajištění datové kvality v nástroji SAP Data Services. Cílem práce je popis datové kvality, dimenzí datové kvality, popis využití SAP Data Services pro řešení datové kvality ve vybraných dimenzích datové kvality a ověření navržených způsobů řešení datové kvality v SAP Data Services v praktické implementaci na případové studii. Literární rešerše zahrnuje druhy dat, životní cyklus dat, ETL proces, datový sklad, datovou kvalitu a dimenze datové kvality. Dále se práce soustředí na dostupné softwarové nástroje pro zajištění datové kvality s důrazem na nástroj SAP Data Services. Praktická část práce vybírá sedm dimenzí datové kvality. Navrhuje způsoby zajištění datové kvality ve vybraných dimenzích datové kvality pomocí nástroje SAP Data Services včetně jejich měření. Některé z navržených způsobů jsou následně ověřeny na případové studii pro společnost E.ON. V případové studii jsou implementovány kontroly datové kvality ve vybraných dimenzích datové kvality v nástroji SAP Data Services. Kontroly datové kvality jsou pomocí nástroje SAP Data Services implementovány jako relační tabulka v datovém skladu. Následně je relační tabulka z datového skladu vizualizována pro monitoring a rychlou reakci a opravu chyb. Práce přináší hodnotné poznatky pro organizace zabývající se datovou kvalitou a poskytuje praktický návod pro zlepšení datové kvality s využitím nástroje SAP Data Services.