Výběr a návrh plánovače sběru diagnostických dat železničních zabezpečovacích zařízení - Altman, Ondřej; Palovská, Helena, 1959-; Votoček, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce se zabývá vývojem plánovače pro sběr diagnostických dat ze zabezpečovacích zařízení na železnici, konkrétně po diagnostické sběrnici Westron, která je široce používána zejména na české železnici, a která má problémy s omezenou přenosovou kapacitou. Předmětem výzkumu je zefektivnění sběru dat skrze návrh nového plánovače, který řídí tok dat po sběrnici Westron, aby byl umožněn sběr dat s nižší prioritou bez ohrožení současného sběru dat s vysokou prioritou. Jeho součástí je systematická rešerše současného poznání v této oblasti a návrh a vývoj nového plánovače dle relevantních norem, zejména ČSN EN 50 128. Jsou navržena dvě řešení tohoto problému. Ta jsou implementována a testována v laboratorních podmínkách na reálných datech. Z porovnání vychází lépe řešení založené na dynamickém programování a na plánování na principu pravděpodobnosti plnění měkkých deadlinů. Laboratorní testy ukazují potenciál zefektivnění sběru dat. Tím práce přispívá k rozvoji železničních zabezpečovacích systémů.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses