Cesta k umělému životu - Koubek, Jan (2024)
Práce analyzuje pojetí umělého života napříč uměleckou literaturou (Čapek, Lem, Goethe) a vědními obory (Langton, Conway, Neumann). Zvláštní pozornost je věnována celulárním automatům (Hra života, Langtonův mravenec) a jejich současnému vývoji (fyzikálně univerzální CA, kvantový CA). Kriticky rozebírá darwinismus (včetně navazujících teorií), jeho zobecňování v podobě obecného darwinismu a evoluční ontologie. Systematicky podává výklad o umělé evoluci a univerzálním darwinismu (Kvasnička). S využitím teorie spontánního řádu (Hayek) stanovuje meze našeho poznání nejen o umělém životě. Precizuje definice umělého života a uceluje tak současné poznání. Navrhuje univerzální celulární automat jakožto základní funkční rámec rozšiřující koncept CA tak, aby umožňoval případnou budoucí realizaci umělého života.