Cesta k umělému životu - Koubek, Jan; Pavlík, Ján, 1956-; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Práce analyzuje pojetí umělého života napříč uměleckou literaturou (Čapek, Lem, Goethe) a vědními obory (Langton, Conway, Neumann). Zvláštní pozornost je věnována celulárním automatům (Hra života, Langtonův mravenec) a jejich současnému vývoji (fyzikálně univerzální CA, kvantový CA). Kriticky rozebírá darwinismus (včetně navazujících teorií), jeho zobecňování v podobě obecného darwinismu a evoluční ontologie. Systematicky podává výklad o umělé evoluci a univerzálním darwinismu (Kvasnička). S využitím teorie spontánního řádu (Hayek) stanovuje meze našeho poznání nejen o umělém životě. Precizuje definice umělého života a uceluje tak současné poznání. Navrhuje univerzální celulární automat jakožto základní funkční rámec rozšiřující koncept CA tak, aby umožňoval případnou budoucí realizaci umělého života.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses