Návrh a implementácia Business Intelligence riešenia s využitím Azure Synapse Analytics - Kachnič, Peter (2024)
Táto práca sa zaoberá návrhom a implementáciou Business Intelligence (BI) riešenia s využitím platformy Azure Synapse Analytics a nástrojov Microsoft Fabric a Power BI. Cieľom práce je zjednotenie finančných dát spoločnosti pôsobiacej v oblasti energetickej infraštruktúry, ich spracovanie a vizualizácia pre potreby manažérskeho reportingu. Práca identifikuje špecifické problémy spoločnosti, analyzuje súčasný stav a následne navrhuje moderné riešenie na báze Data Lakehouse architektúry, ktoré kombinuje výhody dátového skladu a dátového jazera. Implementácia zahŕňa spracovanie dát z rôznych zdrojových systémov vrátane ERP, projektového riadenia a kurzových údajov, vytvorenie sémantického modelu a reportov v Power BI. Výsledkom je systém, ktorý umožňuje efektívnejšiu správu dát, podporuje strategické rozhodovanie a zlepšuje interné procesy v oblasti controllingu. Zhodnotenie prínosov riešenia ukazuje, že implementácia modernej BI platformy vedie k zvýšeniu konzistencie a presnosti reportov, čím napomáha dosahovať strategické ciele spoločnosti.