Informační a komunikační technologie jako faktor soukromoprávní deliktní odpovědnosti člena statutárního orgánu obchodní korporace - Klouda, Jan; Gongol, Tomáš; Moravec, Tomáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Technologický rozvoj a zvyšující se dostupnost řešení pro činnost obchodních korporací jsou jednak příležitostí k posílení obchodní činnosti, jednak zdrojem nových hrozeb a rizik s ohledem na zranitelnosti, které takové technologie přirozeně mají. To klade nároky na členy statutárních orgánů obchodních korporací rozhodujících o užití či neužití informačních a komunikačních technologií, ač k tomu nemají (a nemohou) mít úplné informace zejména o způsobu technického řešení. Zkušenosti z praxe ukazují, že není možné zajistit bezproblémový provoz každé technologie a zejména pro rizikové obory činnosti a způsoby užití informačních a komunikačních technologií stanoví obecné právní předpisy konkrétní požadavky v tzv. ex ante regulaci. Člen statutárního orgánu obchodní korporace čelí v této souvislosti riziku soukromoprávní deliktní odpovědnosti vyvolané porušením požadavků kladených na výkon jeho funkce ať už ve vztahu k obchodní korporaci samotné, nebo ve vztahu ke třetím osobám. Výzkum v této disertační práci se zaměřuje na mezeru shrnujícího pohledu na informační a komunikační technologie, jejich užití a rizika z toho pramenící právě ve vztahu k výkonu funkce člena statutárního orgánu. Součástí výzkumu jsou také přetrvávající právní diskuse týkající se charakteru odpovědnosti člena statutárního orgánu obchodní korporace a dynamicky se měnící obecně závazné právní předpisy zejména ve světle práva EU. V té souvislosti se výzkum také zaměřuje na charakter důsledků ex ante regulace v tom smyslu, zda je či není faktorem ovlivňujícím soukromoprávní odpovědnost člena statutárního orgánu a v neposlední řadě také na opatření omezující či předcházející vzniku takové odpovědnosti.
Vedoucí práce: Tomáš Gongol
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations